Le Marche wordt ook wel heel Italië in een regio genoemd. Van zee tot bergen, cultuur en natuur, er is genoeg te beleven.
Onderstaand geven wij een kleine overzicht van wat er te zien en beleven valt.

Tevens vindt u op onze Fb-pagina actuele tips en agenda`s.
Uiteraard staan wij altijd klaar u persoonlijk tips te geven over de leukste en mooiste plekjes in de omgeving.

Senigallia

Sinds 1853 is Senigallia een van de meest populaire strandgebieden van de Adriatische kust, met zijn 13 km lange “gouden” stranden.

Een mondaine stad met vele terrasjes, prachtige winkels en waar altijd wat te beleven is.

Zowel zomers als buiten het seizoen worden er tal van concerten en festivals georganiseerd.

Fano

Fano stad ligt aan de Adriatische Zee, iets ten noorden van Senigallia. Een prachtige stad uit de Romeinse tijd.

Vandaag de dag is Fano een levendig stadje met in het centrum vele chique boetieks en galeries.

Een geliefde badplaats en in het bezit van een bedrijvige jacht- en vissershaven. Op woensdag- en zaterdagochtend heeft Fano een leuke markt, met veel kleding.

Urbino

Op een uurtje rijden ligt dit schilderachtige universiteitsstadje op een steile bergtop. De belangrijkste bouwwerken uit de renaissance zijn bewaard gebleven. In het centrum van de stad ligt het marktplein Piazza della Repubblica.

In de geboortestad van de schilder Raffaele zijn vele monumenten te vinden die doen herinneren aan deze kunstenaar. Vanaf het bastion Pian del Monte heeft u een wijds uitzicht tot San Marino aan toe. In de dom treft u een verzameling waardevolle schilderijen aan van onder andere Federigo Barocci.

Loreto

Het heuvelstadje trekt jaarlijks miljoenen Maria-vereerders. Binnen in de Sanctuario della Santa Casa, de witte dom, staat namelijk een eenvoudig stenen gebouwtje, waar de annunciatie (aankondiging van de geboorte van Christus aan Maria door de engel Gabriël) zou hebben plaatsgevonden.

De legende wil dat engelen het huisje hier in zekerheid brachten toen de Mamelukken in 1294 Palestina binnenvielen. Al lijkt het aannemelijker dat kruisvaarders het huisje hebben meegebracht. Onderzoek heeft overigens aangetoond dat het inderdaad is gebouwd met stenen afkomstig uit het heilige land.

Castelleone di Suasa

Net buiten Castelleone di Suasa, gelegen aan Pian Volpello vindt u opgravingen van stad Suasa uit de Romeinse tijd. Studenten van de universiteit Bologna hebben gedurende de zomermaanden een Domus uit de tweede eeuw opgegraven. De unieke Domus heeft prachtige mozaïek-kunst die worden vergeleken met de beroemde mozaïeken in Ravenna.

In het naast gelegen Amfitheater worden zomers regelmatig concerten gegeven. De Domus is in het hoogseizoen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.00 t/m 20.00 uur. In het voor- en naseizoen op zaterdag en zondag van 15.30 t/m 19.30 uur. Privé-rondleidingen, buiten openingstijden, is op afspraak mogelijk. Een bezoek aan het bijbehorende museum is eveneens de moeite waard. Dit museum is gevestigd in Palazzo della Rovere in het centrum van Castelleone di Suasa.

Grotten van Frasassi

Een bezoek aan de grootste grotten van Europa, de grotten van Frassasi, mag u zeker niet missen. Een gids leidt u in ruim een uur door unieke spelonken.

In de grotten is het altijd slechts 15 graden Celcius. Een mooie uitstapje voor een hete zomerse dag, of juist een regenachtige dag.

Voor exacte tourtijden en onlineticket verkoop kunt u de site www.frasassi.com raadplegen.

Actief

Ook op sportief en actief gebied heeft Le Marche veel te bieden.

Vanuit Rustico del Bozzo kunt u prachtige wandelingen en fietstochten te maken. Voor (geoefende) hardlopers ligt er vanuit Rustico del Bozzo een uitdagend rondje te wachten van exact 4.8 km.

Verder zijn in de nabije omgeving diverse faciliteiten voor onder andere karten, tennis, paardrijden, quad-rijden en nog veel meer.

Op de Monte Catria, 40 minuten van Rustico del Bozzo gelegen, kunt u de gondel naar boven nemen en prachtige wandelingen maken. ‘s Winters kan er zelfs geskied worden.

Sinds begin juli 2015 is er boven aan de gondel een leuk avonturen park voor kinderen gecreëerd, Kinderland Adventure Parc, waar geklommen en geklauterd kan worden op touwbruggen en klimwanden. Er is ook een een goed restaurant.

Golfbaan Conero Golfclub is een echte aanrader, voor zowel de beginnende als geoefende golfer. Zonder GVB kunt u de 5- 9- of 18-holes betreden. Wij reserveren graag voor u.

Eten & Drinken

Le Marche is beroemd om haar eerlijke en verrukkelijke keuken. In de omgeving zijn er tal van goede restaurants waar u uitstekend kunt eten. Italianen zijn zeer kindvriendelijk, uit eten met het hele gezin is dan ook heel normaal. Graag geven wij u tips om de beste adresjes te ontdekken. Eenmaal in de week kunt u ook in onze cantina (eetlokaal) aanschuiven voor een gezamenlijke diner.

Daarnaast mag u de heerlijke wijnen als de witte Verdicchio en de rode Rosso Piceno en Sangiovese niet missen.

Dorpsfeesten

In de omgeving zijn het hele jaar door vele (dorps)feesten te beleven. Zo zijn er veel verschillende Palio’s. Dit zijn renwedstrijden zoals ze bijvoorbeeld in Siena met paarden worden gehouden. Er zijn vele varianten, met kikkers, ganzen enzovoort.

Maar het belangrijkste van deze feesten is veel en lekker eten. Jaarslijks staat Castelleone di Suasa het eerste weekend van september in het teken van “La festa della Cipolla”, het feest van de ui. Het dorp verandert een weekend lang in een groot restaurant.

In een aaneenschakeling van Cantine, eetlokaaltjes, kunt u genieten van plaatselijke lekkernijen, wijnen, muziek en dans. Dit alles wordt georganiseerd door vrijwilligers uit het dorp.